Bewindvoerder beschermingsbewind | Bewindvoerder WSNP
Waar een bewindvoerder beschermingsbewind het vermogen van de klant bewaakt is de bewindvoerder WSNP verantwoordelijk om de boedel te beheren en te vereffenen tijdens een schuldsaneringtraject.
Vaak wordt bewindvoering in verband gebracht met schulden. Dit is onterecht. Veel mensen met een gezonde financiële positie vragen om uiteenlopende redenen een bewindvoering aan.
Bewindvoering kan aangevraagd worden voor iedereen vanaf 18 jaar.
Nee. Je staat onder bewind, dit wil echter niet zeggen dat je binnen drie jaar van je schulden af bent. De schulden kunnen in het begin van het bewind nog oplopen. Je moet er rekening mee houden dat er nog steeds beslag gelegd kan worden op jouw inkomen en roerende goederen zoals inboedel en auto. Dat kunnen wij niet altijd voorkomen. De belastingdienst kan de toeslagen verrekenen met een belastingschuld. Het schuldhulpverleningstraject loopt via de gemeente en wordt pas aangevraagd wanneer jij voldoet aan de eisen voor dit traject.
Wij horen graag als je klachten hebt over ons. Je kunt jouw klacht ook bij de klachtencommissie of de kantonrechter voorleggen. Van de klachtenregeling heb je een folder ontvangen en deze kun je raadplegen op de website van www.nbpb.nl.
FOLDER NBPB OPENEN IN NIEUW TABBLAD
Als je een klacht indient bij de kantonrechter kan dat per brief. In de brief leg je uit wat jouw klachten zijn. De rechter beoordeelt of jouw klachten terecht zijn. Het kan zijn dat wij beiden worden uitgenodigd voor een zitting.
De beëindiging van het bewind gebeurt door middel van een verzoek aan de kantonrechter. De aanleiding kan zijn:
Je kunt ook zelf een verzoek indienen als je weer zelf de financiën wil regelen. Het is dan aan de rechter om dit te beoordelen.
Je krijgt, zodra de bankrekeningen zijn geopend op jouw naam, de inloggegevens van jouw dossier via jouw emailadres. Als je op de website https://mijn.onview.nl/ bent, óf op de knop ‘Inloggen’ boven aan deze website klikt, kun je jouw inloggegevens invullen. Je kunt in het digitaal dossier de volgende gegevens inzien:
De kosten van bewindvoering zijn vastgelegd door het LOVCK (Landelijk Overleg Vakinhoud Civiel en Kanton). Als je een inkomen op 120% van bijstandsniveau hebt, kun je bijzondere bijstand krijgen. Wij vragen voor jou bijzondere bijstand aan (indien jij hier recht op hebt) bij de gemeente in jouw woonplaats.
De kosten voor bewind betaald je zelf indien je geen recht hebt op bijzondere bijstand. De kosten betalen we van jouw beheerrekening betaald. Voor meer info ga je naar onze tarieven.
Als de WSNP op iemand van toepassing is, berekent de bewindvoerder een vrij te laten bedrag. Van dat vrij te laten bedrag moet iemand in de WSNP rondkomen. Als het inkomen boven het vrij te laten bedrag is, moet dit bedrag worden overgemaakt naar een boedelrekening die de bewindvoerder beheert.