Duray krijgt zijn cliënten onder andere van andere hulpverleners. Wij ontvangen graag eerst een kort beschrijving van de casus. Dit gebeurt meestal in een telefonische onderhoud of via mail. Daarna brengen wij de situatie in kaart door middel van een intakegesprek in het bijzijn van de desbetreffende hulpverlener, bij de client thuis. Naar aanleiding van dit gesprek vragen wij voor de cliënt beschermingsbewind aan bij de rechter.
Soms is iemand door een psychische of lichamelijke beperking niet in staat om zijn of haar eigen financiën te regelen of is er sprake van problematische schulden. Beschermingsbewind kan dan uitkomst bieden. Beschermingsbewind is vooral bedoeld om de cliënt te beschermen. Dit zorgt ervoor dat anderen geen misbruik van de situatie van de cliënt kunnen maken. Beschermingsbewind wordt ook wel bewind of onderbewindstelling genoemd. Een bewindvoerder beheert de inkomsten en zorgt er onder andere voor dat de vaste lasten op tijd worden betaald voor zijn cliënt. Ook zorgt een bewindvoerder ervoor dat de kans op (nieuwe) schulden kleiner wordt. Kortom, een bewindvoerder regelt alle financiële zaken voor de cliënt.
Naar aanleiding van het intake gesprek maken we de volgende documenten en vragen we beschermingsbewind voor de cliënt aan bij de rechter:
De cliënt en wij worden tegelijkertijd uitgenodigd voor een gesprek met de rechter. Bij de zitting beoordeelt de rechter of beschermingsbewind de juiste oplossing is voor de cliënt. Wanneer de rechter akkoord gaat met beschermingsbewind, krijgt de bewindvoerder en de client een beschikking toegestuurd door de rechtbank. Zodra de beschikking ontvangen is, kunnen wij voor de client aan de slag.